EMDR

EMDR staat voor Eye movement desensitization and reprocessing en is een behandelmethode die wordt toegepast bij de verwerking van pijnlijke ervaringen. Variërend van enkelvoudige trauma’s tot ernstiger vormen van PTSS. Het is eind jaren 80 ontwikkeld door Francine Shapiro. Het is ook toepasbaar bij allerlei angsten en paniekklachten.

Bij EMDR moet je als cliënt een bepaalde ervaring oproepen en tegelijkertijd bepaalde afleidende oogbewegingen maken door het volgen van de vingers van de therapeut. Soms wordt er gewerkt met links-rechtsgeluiden via een koptelefoon. Het proces verloopt via een bepaald protocol waarbij je als cliënt iets moet vertellen, het meest spanning gevende beeld moet oproepen waarna er allerlei gedetailleerde stappen worden doorlopen. Ook de bijbehorende (negatieve) overtuigingen worden meegenomen.
De onderliggende theorie is dat daardoor het werkgeheugen wordt overbelast. Het werkgeheugen heeft een beperkte capaciteit. Door het tegelijkertijd uitvoeren van meerdere opdrachten, krijgt het werkgeheugen dat niet meer voor elkaar. Het ophalen van een bepaalde herinnering komt onder druk te staan door de oogbewegingen, die het werkgeheugen ook belasten. Het beeld verliest hierdoor zijn levendigheid en de emotionele lading die erop zit. Daardoor komt er ruimte voor een andere betekenisgeving die vervolgens opgeslagen kan worden in het lange termijn geheugen.
Psytrec in Bilthoven is een organisatie die kortdurende intensieve behandeltrajecten met onder andere EMDR aanbiedt aan mensen met PTSS.