Verwerken zonder te praten..?

als lichaam en brein gaan samenwerken ontstaat verandering als vanzelf
;

Pijnlijke herinneringen

Je hebt iets meegemaakt waarvan je steeds weer merkt dat het je bepaalt in hoe je je voelt en gedraagt

;

Ik moet, ik moet, ik moet....

Je móet voor iedereen klaar staan, je mag geen fouten maken, je moet voldoen en anderen moeten je aardig vinden, ga er maar aan staan…

;

Ik heb al zoveel therapie gehad...

Je bent vaker in behandeling geweest met allerlei klachten, het helpt wel een tijdje, maar het lijkt nooit echt opgelost te worden. 

Waarom brainspotting?

Brainspotting is een zeer effectieve  neurobiologische therapievorm waarbij je weinig hoeft te praten. Het helpt bij allerlei problemen zoals angstklachten, somberheid, burnout en trauma.

De resultaten verrassen me telkens weer. Angstige beelden verliezen hun dreiging, mensen ervaren ruimte voor andere gevoelens, komen weer in contact met hun eigen kracht of worden verrast door verdriet wat al jaren vast zat.

Onder allerlei niet helpende gedragspatronen zitten ervaringen waardoor dit gedrag ooit zinvol en functioneel was. Nodig om het leven veilig en overzichtelijk te houden. Wie ooit gepest is, kan later afwachtend zijn in contacten. Wie een broertje of zusje had dat veel zorg en aandacht vroeg, kan later het gevoel houden om vooral niet lastig te mogen zijn voor zijn omgeving. Die ervaringen worden later in ons leven vaak onbewuste blokkades om te voelen en te doen wat eigenlijk bij ons past. Brainspotting helpt deze blokkades en pijnlijke ervaringen op te lossen. Er komt in ieder geval beweging!

 

Je lijf weet wat er is, je brein weet hoe het zit en samen komen ze er wel uit.

Hoe gaat brainspotting in zijn werk?

Het uitgangspunt bij brainspotting  is dat de richting die je opkijkt, bepaalt bij welke informatie in je hersenen je contact maakt.  Je herkent het wel dat als je iemand een moeilijke vraag stelt, deze vaak in een bepaalde richting kijkt, bijvoorbeeld schuin omhoog.  Dit is functioneel om bij de gewenste informatie te komen.

Brainspotting maakt hier gebruik van.  We werken vanuit een (moeilijke) situatie die gevoelens oproept, vervolgens gaan we met behulp van een pointer op zoek naar de bijbehorende oogpositie (de brainspot). Deze houd je vast en daarna richt je je op de lichamelijke gewaarwordingen. Je blijft met vriendelijke aandacht bij de gevoelens in je lichaam. Spanning, onrust, tintelingen, misselijkheid, verkramping, een knijpend gevoel… Soms komen er herinneringen boven, soms voel je veel, soms voel je weinig. Dit is allemaal niet bepalend voor het effect. Door het brainspotten komt in je brein opgeslagen informatie beschikbaar voor je gevoel, verwerk je je gebeurtenissen en ontdek je soms onbekende verbanden zonder praten. Je systeem doet het werk.  

Brainspotting is in 2003 ‘ontdekt’ door David Grand. Tijdens een EMDR sessie met een kunstschaatster die steeds vastliep op een bepaalde sprong, merkte hij op hoe haar ogen zich op een bepaald punt richtten en zag hij specifieke oogbewegingen. Toen hij haar vroeg haar blik daar te houden, kwamen er allerlei onverwachte processen op gang. Er kwamen herinneringen boven die verband hielden met het falen, blessures en situaties uit haar jeugd. Het voelde voor haar alsof er zaken werden opgeruimd. De volgende dag maakte ze voor het eerst de sprong foutloos! Grand is dit fenomeen verder gaan onderzoeken en uitwerken. Sindsdien hebben meer dan 13000 therapeuten over de hele wereld geleerd hoe ze brainspotting kunnen toepassen. https://brainspotting.nl/ 

Er is inmiddels allerlei onderzoek gedaan naar de werking en de resultaten van brainspotting en hierbij komt brainspotting positief uit de bus.

https://brainspotting.com/wp-content/uploads/2018/02/Anderegg-2015-Effective-treatments-for-generalized-anxiety-disorder.pdf

.

Brainspotten maakt ruimte voor meer kanten van jezelf

Maak een afspraak en ontdek hoe dit voor jou kan werken

Veelgestelde vragen

Werkt brainspotting bij iedereen?

Het brengt altijd verandering, maar het is zeker geen quick fix voor alles. Soms verandert er verrassend snel iets, soms gaat het geleidelijker. Dit is mede afhankelijk van hoe lang iets bestaat en hoe stevig het verankerd is. Als er sprake is van ernstig trauma vraagt dat om een voorzichtige benadering. Brainspotting kent een aantal varianten om ervoor te zorgen dat het proces behapbaar is en veilig verloopt. Over het algemeen is mijn ervaring dat het sneller verandering geeft dan gesprekken.

Is brainspotting niet heel eng?

Veel mensen vinden brainspotting de eerste keer spannend omdat ze niet weten wat ze gaan ervaren. De lichamelijke gevoelens zijn over het algemeen gevoelens die we uit allerlei momenten in ons dagelijks leven kennen. Ze komen alleen nu in golven en zijn niet voorspelbaar. Als het heftig is, kunnen we altijd aanpassen en je kunt op ieder moment stoppen. 

Kan brainspotting ook helpen bij relatieproblemen?

Brainspotting kan veel toevoegen bij het werken aan relatieproblemen. Als je bijvoorbeeld snel heftig reageert of juist snel dichtklapt, heeft dat doorgaans niet alleen met je partner te maken, maar ook met eerdere ervaringen in je leven. Als je hierin versneld dingen verwerkt, zul je als vanzelf anders op je partner kunnen reageren. Bij herstel na vreemdgaan kan het helpen om de heftigheid van gevoelens te verzachten. 

Ervaringen van cliënten

‘Ik zie grote veranderingen bij mezelf in hoe ik situaties ervaar en er op reageer. Ik voel me niet meer direct aangevallen, maar kan beter stilstaan bij wat iemand bedoelt’

[/et_pb_column]

‘We praten vrijwel niet tijdens het brainspotten, maar als ik naar huis ga heb ik altijd het gevoel ontzettend veel meegemaakt te hebben. Zonder jouw veilige aanwezigheid zou ik het niet aandurven’