Angstklachten

‘You may see me struggle, but you will never see me quit!’

Het kan sluipend binnenkomen of je zomaar overvallen: angst!

De een is altijd al gevoelig geweest voor angstige gedachten en gevoelens, de ander wordt er door verrast. Angst heeft nogal eens te maken met het langdurig ervaren van een bepaalde druk. Dit kan al van jongs af aan zijn door eisen en verwachtingen waaraan je moest voldoen, door druk in je huidige omstandigheden of angstige gebeurtenissen. Als je in het verleden meer onveiligheid hebt meegemaakt, maakt dat je gevoeliger voor een angststoornis.

Er zijn allerlei vormen van angst. Je kunt over alles piekeren, je hebt last van paniekaanvallen, je hebt doorlopend een gevoel van angst in je lichaam of je hebt een hele specifieke angst, een fobie. Soms gaat het gepaard met dwanggedachten.

Als angst je functioneren gaat belemmeren of bepalen, je situaties gaat ontlopen of steeds meer last krijgt van angst voor de angst, is het tijd om hulp in te roepen. Je angsten delen is sowieso altijd een goede stap.

Eerst brengen we in kaart welke factoren in je leven een rol hebben gespeeld of nog steeds spelen in je angstklachten. Daarnaast kijken we naar hoe je ermee omgaat, wat de achterliggende gedachten zijn en hoe je je angstgevoelens hanteert. Dit zijn ook de ingangen voor verandering.

Bij de behandeling van angstklachten maak ik regelmatig gebruik van brainspotting. Dit kan veel toevoegen in het oplossen van blokkades die een rol bij angst spelen.

Meer lezen? https://www.mentaalvitaal.nl/angst

Ontdek waar jouw angst voor staat