Het vat van zelfwaardering

met het vat van zelfwaardering kom je weer steviger achter het stuur te zitten

Een persoonsgerichte benadering zonder focus op de problemen
neem contact op voor meer informatie
9

Ik zit al tijden niet lekker in mijn vel

Ik ervaar op verschillende gebieden in mijn leven onvrede. Thuis, op mijn werk, in mijn relaties… Ik voel me mat. Ik weet niet echt waardoor het komt.

9

Ik voel me altijd onzeker

Ik functioneer niet slecht, maar ik voel me minder dan een ander. Ik pas me snel aan en wil iedereen te vriend houden. 

9

Ik ervaar zoveel stress in mijn leven!

Ik ervaar bijna altijd druk. Ik voel me onrustig, gespannen en soms angstig. Genieten wordt steeds moeilijker.

9

Ik blijf steeds maar tegen hetzelfde aanlopen.

Ik reageer altijd weer op dezelfde manier op dezelfde dingen en dat brengt me in de problemen. Veranderen lukt me niet. 

Je problemen verdwijnen niet als sneeuw voor de zon, maar je wordt veel bewuster. Je  negatieve gevoelens veranderen en je gevoel van controle neemt toe

 

Het vat van zelfwaardering werkt simpel en doeltreffend

Door te kiezen voor behandeling met het vat van zelfwaardering, kies je voor een positief psychologische behandeling. Tijdens de behandeling ga je jezelf als steviger ervaren. Daardoor ontwikkel je stap voor stap gedrag dat past bij jou als je in balans bent. Het gevolg is dat je je problemen beter kunt hanteren en ombuigen. Werken met het vat van zelfwaardering`kan leiden tot veel en soms grote veranderingen:

Verbeterde stemming  – Minder angstig  –  Minder piekeren  –  Meer in contact  –  Rustiger  –   Bewuster  –  Makkelijker uit je comfortzone  –  Meer lef  –  Minder snel gekwetst  –  Meer oog voor gevoelens van anderen  –  Mondiger  –  Meer regie  –  Makkelijker relativeren  –  Meer voelen  –  Makkelijker conflicten uitpraten  –  meer ontspanning  –  Stabieler  –  Meer tevreden –  Realistischer  –  Vriendelijker voor jezelf en anderen

Door deze persoonsgerichte benadering ga je zelf je problemen aanpakken op een manier die bij je past.

Het vat van zelfwaardering als verandermodel

Het vat van zelfwaardering is een krachtig psychologisch verandermodel dat doorgaans snel verschuiving geeft in je gedrag en ervaring. Het is een manier om onze kleine dagelijkse gedragingen te verbinden met hoe we onszelf ervaren.

Ons dagelijkse gedrag verbinden met hoe we onszelf ervaren? Dat is helaas voor ons brein niet logisch. We ervaren onszelf zoals we door de jaren heen geleerd hebben: tobberig, niet de moeite waard, wel de moeite waard, grappig, saai, slim, scherp, altijd tekort schietend, invoelend, harmonieus… Zo zien we onszelf gewoon. 

Dit vaak al jong aangeleerde zelfbeeld zit stevig verankerd in ons bewustzijn. En staat los van ons daadwerkelijke gedrag. Ons brein gaat op de automatische piloot en neemt de werkelijkheid van ons gedrag maar beperkt waar. Het oude beeld heerst en bepaalt ons gevoel en gedrag.

De methodiek van het vat van zelfwaardering brengt hier verandering in. Je bewustzijn gaat verruimd worden met meer waarheid over jou.

  •  Je waarnemingsvermogen wordt scherper.
  •  Je krijgt meer oog voor wat jou nu echt jou maakt.
  •  Je gaat steeds sneller en gedetailleerder signaleren wat je stress geeft en wat impact heeft op je gevoelsleven.
  •  Je wordt meer tevreden
  •  Je gaat je gevoelens en je gedrag sneller bijsturen.

De centrale metaforen in het model

de metafoor van het vat en de wissels

Er zijn twee metaforen die gedurende de gehele behandeling terugkomen.

Het beeld van het vat staat voor ons grote psychologische ‘zijn’.

Het beeld van het rechte spoor en de wissels staat voor het dagelijkse voelen, doen en denken in het hier en nu. 

Blijvende gedragsverandering komt alleen tot stand als het gekoppeld wordt aan zelfwaardering. Die koppeling ontstaat en wordt stap voor stap verstevigd. Dit gebeurt door kleine dagelijkse activiteiten, ervaringen, positieve en negatieve gevoelens bewust te signaleren en te waarderen met ‘goed dat ik het zie’. De eerste weken is er aandacht voor al die kleine positieve en prettige dingen die we vaak onbewust doen. Deze gaan we bewust opzoeken. Daarna gaan we ook letten op de onaangename gevoelens en gedragingen waar we ons grotendeels ongemerkt door laten leiden. Verrassend genoeg leidt dit proces je stap voor stap tot een bewuster en meer tevreden ik. We leren de wisselingen in onze gemoedstoestanden steeds sneller te signaleren en daardoor te sturen. We krijgen steeds meer grip op onze wissels. In mijn blogs Het vat van zelfwaardering’ en ‘je gaat het pas zien als je het door hebt!’ is hierover meer te lezen.

 

Dit effect had ik vooraf niet kunnen bedenken!

Ik verras mezelf

Na een kleine maand merkte ik dat ik als vanzelf dingen anders deed. Ik ging me bijvoorbeeld uitspreken tijdens teamvergaderingen. Zonder spanning!

Ik blijf minder hangen in boosheid

Als ik me gekwetst voelde, trok ik me altijd terug in plaats van iets te zeggen. Het valt mijn partner ook op dat mijn buien korter duren en ik vaker zeg waar ik last van heb.

Ik trek vaker mijn eigen plan

Voorheen was ik altijd aan het afstemmen op iedereen. Ik vond alles goed. Ik ben me bewuster van wat ik vind en wil. Daar iets over zeggen, vind ik niet meer zo spannend. 

Ervaringen van mijn klanten

We meldden ons aan met relatieproblemen. De uitleg van het vat van zelfwaardering voelde in eerste instantie een beetje vreemd. We kwamen voor onze relatie en dit leek over iets heel anders te gaan. Jeanet haar uitleg was echter best logisch en we zijn maar gewoon begonnen met de ‘goed dat ik het zie’ momenten. We waren erg verbaasd door de veranderingen na drie weken! Op de een of andere manier gingen we allebei dingen anders doen. Eerst gewoon voor onszelf, maar het spreidt zich uit over allerlei gebieden. Met de kinderen, op het werk, maar dus ook met elkaar. Het is moeilijk om precies te zeggen hoe het werkt. Wat we in ieder geval merkten was dat we dingen beter konden bespreken, dat we meer begrip hadden voor elkaar en dat alles verzachtte. Ik denk dat we ook kritischer naar ons eigen aandeel konden kijken. Sommige hot items verloren hun scherpte doordat we allebei meer gingen relativeren. We zijn weer behoorlijk happy met elkaar!

Ik had me aangemeld omdat ik net mijn relatie had beëindigd. Ik voelde me schuldig en ontevreden over mezelf. Dit was de zoveelste keer. Ik heb best een moeilijke jeugd heb gehad en daardoor vond ik het lastig om te vertrouwen op mijn gevoel. Ik wilde de ander altijd tevreden stellen totdat ik ver  over mijn grens gegaan was. En dan kapte ik alles af. We hebben veel gebrainspot op dingen van vroeger en ik ben begonnen met het vat. Daardoor ben ik echt veranderd. Er zijn nog regelmatig dingen moeilijk, maar ik weet beter wat ik voel en vind. Ik ben daar vaker trouw aan. Wat een ander daarvan vindt, maakt me veel minder uit dan vroeger. Ik heb een paar andere keuzes gemaakt en inmiddels ook weer een relatie waarin ik veel meer gelijkwaardigheid voel. Bij elkaar ben ik best een tijd in therapie geweest. Na een tijdje was een keer per 6 weken en later eens per 8 weken voldoende. Dat hielp me om steeds een stap verder te komen, net alsof er alsof er elke keer nog een laag onder zat, waar ik dan mee aan de slag ging.

 

Hoe verloopt een proces van werken met het vat van zelfwaardering?

Tijdens de intake brengen we je situatie in kaart. Waar loop je tegenaan, wat zijn je kwaliteiten en waar liggen je groeimogelijkheden. Het verdere proces is echter niet probleemgericht. Ik leg uit hoe het vat van zelfwaardering werkt en daarmee kun je direct thuis beginnen. De eerste drie weken ga je drie keer per dag met de positieve acties aan de slag én je beloont ze met ‘goed dat ik het zie’. Als dit lukt, zijn na drie weken de eerste veranderingen al zichtbaar. Daarna ga je moeilijke en onprettige gevoelens en patronen signaleren. Ook hier ga je consequent zeggen ‘goed dat ik het zie’. Je onderkent daarmee wat lastig voor je is, wat er bij je gebeurt. Het gebruik van ‘goed dat ik het zie’ is essentieel. Het klinkt erg eenvoudig, maar vraagt ook discipline. Het gevolg is dat er verschuivingen in je bewustzijn optreden. Veelal onbewuste gevoelens en gedragingen vullen het bewustzijn stap voor stap. Daardoor word je bewuster en meer tevreden. Je verandert, je pakt dingen anders aan en je krijgt meer zelfcontrole. Vaak ontdek je dat pas echt tijdens de sessies.  

 

Wil jij ontdekken wat het vat van zelfwaardering voor jou kan betekenen?

Kies voor lichter leven en een rustiger stress systeem

Veelgestelde vragen

Hoeveel sessies met het vat van zelfwaardering heb je nodig?

Dat is niet zo vooraf vast te stellen. De ene problematiek is de andere niet. Doorgaans ervaren mensen binnen een maand al verandering. Als het vat zich langzaam vult met zelfwaardering, wordt de leegte minder. Focus en mindset veranderen positief. Na een keer of vijf zijn cliënten vaak tevreden. Soms blijven ze laagfrequent langer komen om op een dieper level veranderingen te bewerkstelligen.

 

De methodiek klinkt simpel, kan ik dit niet prima alleen doen?

 Een logische gedachte. De opdrachtjes lijken inderdaad simpel. De werking is dat echter niet. Het is een wetenschappelijk onderbouwde psychotherapeutische techniek.  Je hebt een in de methodiek opgeleide therapeut nodig om veranderingen helder te krijgen, gedrag te duiden vanuit het vat en op een breder of dieper vlak door te groeien. Er is veel te finetunen waardoor de impact groeit. 

 

Wat is de kern van de veranderingen als je met het vat van zelfwaardering werkt?

Vanuit de metafoor van het vat, is het zo dat waar het gevuld is met zelfwaardering, dit ten koste van het lege deel van het vat gaat. Vanuit ons lege stuk gaan we op de automatische piloot en ervaren we stress. We kunnen we gevoelig zijn voor klachten als angst, somberheid, verslaving, piekeren. Chagrijn, een kort lontje, terugtrekken en snel gekwetst voelen, zijn andere veel voorkomende klachten. Vanuit het volle vat worden mensen bewuster en voelen ze zich rustiger. Goede zelfzorg en regie over hun gevoelens, gedragingen en leven nemen toe. 

 

Kun je het vat van zelfwaardering combineren met andere methodieken?

Dat is vaak niet nodig, maar het kan wel. Met name met brainspotting gaat het goed samen. Als het vat voller wordt, komt er intern meer ruimte om te brainspotten. Je window of tolerance wordt groter, waardoor er brainspottend meer mogelijk is. Deze twee methodieken versterken elkaar in positieve zin. Met EMDR kan dezelfde wisselwerking plaatsvinden. 

 

Veranderen is minder moeilijk dan je denkt!

Een ‘voller vat’ leidt je als vanzelf naar een manier van in het leven staan die bij jou past.