Familieproblemen

Family is where our story begins….

Weinig heeft zoveel impact op onze ontwikkeling als onze familierelaties. Hier ligt onze basis, onze hechtingsgeschiedenis. Hier hebben we geleerd hoe we ons verhouden tot onszelf en onze omgeving, hier hebben we onze (over)gevoeligheden ontwikkeld. Door hun woorden en gedrag, bewust en onbewust. In wisselwerking met wie wij zelf in de basis zijn. En voor onze familieleden geldt hetzelfde verhaal…..

Er zijn geen volmaakte levens en geen volmaakte families. We hebben allemaal te dealen met onze beperkingen en de beperkingen van onze ouders, voorouders, broers en zussen. Dit kan in sommige gevallen leiden tot pijnlijke ervaringen.

Bloedbanden zijn speciaal en houden altijd impact op ons leven, positief en negatief. Je kunt het contact verbreken, maar van hen loskomen doe je nooit. Duidelijk herkenbaar of meer ondergronds. We zullen ons tot hen moeten verhouden!

Er kan veel verkeerd gaan en we kunnen ons beschadigd voelen of vast voelen zitten in familierelaties. Als dit veel impact heeft op je functioneren of je bezig blijft houden, kan het helpen om hiermee aan de slag te gaan.

Ten diepste hebben we er behoefte aan dat ons recht gedaan wordt. Soms gaat dat gebeuren door andere gesprekken aan te gaan, dingen uit te spreken die nooit uitgesproken zijn omdat het niet paste in de gezinscultuur. Soms kun je die erkenning vanuit een andere hoek krijgen, van mensen die betrokken waren. En soms zit dit er niet in…. Dan gaat het er om te verwerken en je er bewust toe te verhouden op een manier die alle partijen zoveel mogelijk recht doet.

Ook moeilijke familiebanden blijven, soms is het zoeken naar de beste verhouding