Het vat van zelfwaardering kan soms ervaren worden als onvoldoende helpend op specifieke gebieden. Dit komt vaak doordat we de patronen rondom ons probleemgedrag niet betrekken. We zijn ons er niet van bewust dat we het vat op sommige gebieden heel effectief toepassen, maar op moeilijke gebieden worden meegesleurd. We signaleren onze niet helpende gedachten, gevoelens en gedragingen daar niet en belonen het daardoor ook niet met ‘goed dat ik het zie’. Hierdoor blijven we op die gebieden vanuit onze lege deel reageren. Het helpt om in therapie bewuster te leren stilstaan bij alle onopgemerkte negatieve wissels.
Blog
Je gaat het pas zien als je het door hebt!
Je gaat het pas zien als je het door hebt, aldus Cruijff… Ik moest aan zijn opmerking denken toen ik eraan dacht dat ik het soms lastig vind om mensen te...
Luister gewoon eens naar me!!
Luister gewoon eens naar me! In gesprekken tussen geliefden of gezinsleden is dit een veelgehoorde kreet. We krijgen adviezen, commentaar of tegenwerk terwijl we alleen op zoek waren naar medeleven. Tegelijkertijd zijn we ook bijna allemaal geneigd zelf hetzelfde te doen als onze partner of een gezinslid iets vertelt. We willen helpen en iets toevoegen of ons verdedigen terwijl iemand alleen maar medeleven zocht. Hoe kun je beter afstemmen en daarmee uit de hand lopende gesprekken voorkomen?
Het stroomt niet meer tussen ons….
Als we onze relatie ervaren als doods en saai is dat vaak omdat we onze energie hebben teruggetrokken. Als je wilt dat je relatie stroomt, moet de stroom er ook daadwerkelijk óp. Dat betekent risico nemen, contact maken, een reactie vragen. Energie ontstaat als de polen contact maken, als de spanning erop gaat. Het verhaal van Willem en Shirley laat zien hoe dit in zijn werk kan gaan.
Een beetje van jou en een beetje van mij….
In een relatie zoek je vaak een partner die de eigenschappen heeft, die je zelf te ontwikkelen hebt. In de ideale situatie help je elkaar die minder ontwikkelde kanten te laten groeien. Het gebeurt helaas ook vaak dat je allebei doorschiet in je sterke kanten en daardoor kom je sneller tegenover elkaar te staan. Wat hierin erg helpt, is als je leert om verschillen te verdragen en te waarderen. Als je leert om over verschillen te praten op een persoonlijke manier. Persoonlijk betekent onder andere dat je echt stilstaat bij wat de ander zegt en wat dat bij je oproept. Daarmee doe je elkaar recht in plaats van om de beurt je eigen mening over de schutting te gooien.
Van overleven naar leven
Klachten zijn vaak symptomen van iets. Als niet toegestane delen in onszelf steeds worden weggeduwd, kunnen ze zich uiten in de vorm van symptomen. We proberen ze te bestrijden op de manier zoals we dat vroeger geleerd hebben. Met behulp van onze toegestane delen. Symptomen kunnen hun functie verliezen als we anders leren omgaan met onze toegestane en niet toegestane delen. De kern hiervan is dat alles er mag zijn. Als alle delen mogen meedoen, komt er meer ontspanning en ruimte om te groeien en te kiezen.
Leven tussen polen
Ons gedrag en onze ervaringen bewegen zich tussen polen. Dit ontwikkelt zich onbewust onder invloed van onze vroege ervaringen. De hierdoor ontstane patronen kunnen later in ons leven leiden tot onvrede en symptomen. Het helpt je verder als je hier meer zicht op krijgt, bij stilstaat, het bewust ervaart en gaat ontdekken of dit is wie je ten diepste bent, wat het je (niet) brengt. Hierdoor komen andere, meer passende keuzes binnen bereik.
Hoe kan ik je ooit weer vertrouwen?!
Blijvend wantrouwen is een groot probleem bij herstel na vreemdgaan. Vanuit het vat van zelfwaardering wordt het principe van de sluitsteen aangedragen. Dit is een concreet handvat om samen te werken aan aan het verminderen van wantrouwen en de groei van vertrouwen.
Relatietherapie met het vat van zelfwaardering
Het vat van zelfwaardering werkt binnen relatietherapie in mijn beleving sneller dan andere methodieken. Je blijft uit de strijd, de aandacht ligt eerst bij ieders eigen vat. Als dat voller wordt, komen de verschuivingen in de relatie als vanzelf! Ook cliënten ervaren het als lichter, effectiever en sneller.
Brainspotting blijft verrassen….
Brainspotting is een effectieve neurobiologische methodiek om pijnlijke ervaringen en blokkades te bewerken en te verwerken. De richting waarin we kijken, bepaalt welke delen van ons brein geactiveerd worden. Bij brainspotting wordt de juiste richting gezocht bij een lichamelijk gevoel dat voortkomt uit iets pijnlijks in ons leven, een blokkade, een thema, een ervaring. Als oogrichting en gevoel op hetzelfde thema zitten, start verwerking. Als cliënt richt je je alleen op lichamelijke sensaties die meestal in golven waarneembaar zijn zoals warmte, spanning, verhoogde hartslag, angst, verdriet, onrust, emotie, bewegingen of knipperen. Hiermee wordt het brein gefaciliteerd om te verwerken. Brainspotting werkt sneller dan praten omdat het buiten ons bewuste denken omgaat.
Het vat van zelfwaardering
Het vat van zelfwaardering is een effectieve methodiek die aansluit bij wetenschappelijke inzichten uit de psychologie over gewoontevorming, hersenfuncties, de invloed van stress en de belangrijke rol van het onbewuste in ons doen en laten. Op een makkelijke en positieve manier krijgen mensen meer regie over hun gevoelens en gedrag waardoor gedragspatronen waar we soms al jaren last van hebben verrassend snel bijgestuurd worden. Het leidt tot meer tevredenheid met jezelf en je relaties.
Liefde… de grootste drijfveer
De meeste vormen van relatietherapie zijn verschillende aanvliegroutes met dezelfde focus op hechtingsbehoeften. Harville Hendrix heeft dit helder uitgewerkt en maakt het praktisch toepasbaar met opdrachten en oefeningen. Gezonde zelfreflectie, open staan voor je partner, gevoelens reguleren en soms dingen doen die tegennatuurlijk voelen zijn hierbij de helpende kwaliteiten.