Wat is OCD?

OCD staat voor obsessief compulsieve stoornis. Je hebt last van terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Je maakt je bijvoorbeeld voortdurend zorgen over bacteriën en besmetting, waardoor je veelvuldig handen wast of je omgeving schoonmaakt. Het kan ook gaan om eindeloze controles van deuren, ramen, sloten en gasfornuis. Of je moet bepaalde handelingen in een bepaalde volgorde doen, dingen aanraken, iets een bepaald aantal keren doen. Er ligt een gevoel van angst onder, door de handelingen probeer je controle te houden en gevaren af te wenden.

Als je hier dagelijks meer dan een uur mee bezig bent, kun je spreken van een dwangstoornis. De dwangmatige gedachten zijn de obsessies, de dwangmatige handelingen de compulsies. OCD belemmert op den duur je functioneren, je kunt moeilijk ontspannen, je hebt minder ruimte om je op andere mensen, situaties of dingen te richten.

Onder OCD liggen doorgaans onveilige of traumatische ervaringen in bepaalde periodes in je leven, bijvoorbeeld je jeugd. Angsten die moeilijk te hanteren waren en erg om te moeten ervaren. Dwanghandelingen zijn manieren om gevoelens te hanteren en zijn in die zin een vorm van (soms noodzakelijke) vermijding. Je richt de aandacht op iets externs wat wél controleerbaar lijkt.