Wat is vreemdgaan?
Onder vreemdgaan verstaan we het aangaan van seksueel (getint) contact met een ander zonder medeweten en toestemming van de partner. Andere gebruikte woorden zijn overspel, ontrouw of bedriegen.
Wat is vreemdgaan? Wat iemand ziet als vreemdgaan wordt bepaald door levensovertuigingen, cultuur en persoonlijke overtuigingen. Er zijn veel vormen van contact die door iedereen anders beoordeeld worden. Porno kijken, belangstelling tonen voor een ander, flirten, zoenen, seks als onenightstand, seks én emotioneel een band aangaan. Voor de een voelt gerichte belangstelling voor een ander beschadigend. Voor de ander geldt dat alleen seks mét een emotionele band de relatie kan beschadigen. Weer een ander kan alles hanteren zolang er maar sprake is van openheid. Het is belangrijk om in een relatie van elkaar te weten hoe je hierin staat en overeenstemming te hebben over wat je wel en niet doet.
De cijfers over hoe vaak vreemdgaan voorkomt, lopen nogal uiteen. Sommige onderzoeken spreken van ruim 30% van alle relaties. Andere onderzoeken geven een veel ruimere schatting. Zij geven aan dat iedereen in een relatie 40 tot 76% kans loopt om met vreemdgaan te maken te krijgen.
Beschadiging van vertrouwen staat centraal in de problemen die rond vreemdgaan ontstaan. Herstel is vaak een langdurig proces. Er is vaak veel boosheid die langdurig makkelijk te triggeren blijft. Het beschadigt zelfvertrouwen en zelfwaardering. Een partner blijft bijna altijd een periode achterdochtig en onzeker. De houding van degene die is vreemdgegaan, is een grote factor in herstel. Oprechte spijt, incasseringsvermogen, geduld en openheid helpen. Actief het gesprek blijven aangaan voegt ook veel toe.