Relatieproblemen komen veel voor en verdragen we veelal lang vóór we actie ondernemen…..
“Het is zo gewoon geworden allemaal”
“We houden echt van elkaar, maar ik erger me steeds vaker”
“Ik mis de intimiteit die we vroeger hadden”
“Als we ruzie krijgen, gaat het altijd op dezelfde manier”
In de begeleiding van paren met relatieproblemen werk ik vooral vanuit het gedachtengoed van Sue Johnson. Zij is de grondlegger van EFT.
Wat is EFT?
EFT staat voor: Emotionally Focused Therapy. EFT gaat ervan uit dat je in je relatie boven alles behoefte hebt aan emotionele verbondenheid en dat je je veilig wilt voelen bij je partner.
Zolang je verliefd bent, voel je je doorgaans volop gezien en geliefd. Als je echter in volgende fases van de relatie komt, kan het gemakkelijk gebeuren dat je dit niet meer zo ervaart. Onder invloed van ervaringen en gebeurtenissen, kan iedere relatie onder druk komen te staan. Je wordt dan in je gevoelsleven makkelijk teruggeworpen op ervaringen van vroeger en je voelt je teleurgesteld in je partner. Dit leidt tot negatieve reacties over en weer.
Je maakt elkaar bijvoorbeeld verwijten. Je partner kan hierop teleurgesteld reageren door zich terug te trekken of reageren met irritatie of boosheid.
Dit patroon is het gevolg van verlies van verbinding, maar is op zijn beurt ook weer de oorzaak van gebrek van verbinding. Als je samen in zo’n patroon terecht komt, holt dit het vertrouwen in elkaar uit, je gaat je steeds kwetsbaarder en geïsoleerder voelen. Je verlangt naar verbondenheid, maar voelt de verwijdering groeien. Doorgaans gebeurt iets soortgelijks ook bij je partner, maar ziet het er bij hem of haar anders uit. Daardoor herken je het zo moeilijk bij de ander.
Je kunt zulke patronen zien als duivelse dialogen. Dit gedrag komt voort uit onze basale hechtingsbehoeften en hechtingsangsten.
EFT helpt je om deze duivelse dialogen onder controle te krijgen en om je basale behoeften en angsten duidelijk over te brengen, op een manier die je partner stimuleert om te reageren met liefde en medeleven.
Als dit lukt, leidt dit tot nieuwe emotionele ervaringen van stabiele verbondenheid.
Het gevoel dat je partner Toegankelijk, Ontvankelijk en Betrokken kan en wil zijn, zal het karakter van je relatie positief veranderen.
Het is belangrijk om gesprekken met elkaar te kunnen voeren die een positief antwoord geven op de kernvraag: Ben je er voor mij en doe ik er toe voor jou? Als je je weer op die manier voor elkaar kunt openstellen, dan groeit het zo belangrijke gevoel dat je een veilige haven voor elkaar bent. Deze vorm van verbondenheid stimuleert de groei en de veerkracht van beide partners.