‘scars are souvenirs you never lose…’
Verwerking is een breed begrip… We maken in ons leven doorlopend situaties mee die we verwerken. Dat doen we vaak onbewust waarbij we gebruik maken van de manieren die we geleerd hebben in ons leven. Daarnaast zijn we ook goed in staat om pijnlijke situaties te parkeren. Dat kan lang werken. We leven ons leven en hebben geen grote hinder van nare gebeurtenissen in ons leven.
Soms gebeurt er iets of is er een opeenvolging van gebeurtenissen die we niet ‘zomaar’ kunnen verwerken en waarbij parkeren ook niet werkt. Of er staat al zoveel op onze parkeerplaats dat deze vol is geraakt…..
Als het ons gaat belemmeren in ons gevoel van welbevinden en ons functioneren, is het raadzaam ermee aan de slag te gaan. Ook als je lichamelijke klachten krijgt zonder medische oorzaak, kan het zijn dat je te lang doorgelopen bent met onverwerkte zaken.
We denken bij verwerking vaak aan ‘erover praten’ . Dat kan opluchting geven en helpen met het ordenen van wat gebeurd is, zicht geven op onze manieren van ermee omgaan, nieuwe mogelijkheden bieden om hierin iets aan te passen.
Verwerken is echter meer. Met ons hoofd kunnen we niet alles oplossen. Verdriet, trauma en stress gaan in ons systeem zitten. Veel klachten ontstaan doordat we als het ware bevroren zijn toen er iets naars gebeurde, we waren machteloos, stonden met lege handen en konden niets doen. Deze bevroren energie gaat ook in je lichaam zitten. Je lichaam moet geholpen worden om die bevroren spanning stukje bij beetje los te laten. Verwerken doe je dus ook door stil te staan bij lichamelijke ervaringen, die toe te laten en bewust te voelen. Je gaat als het ware door de pijn heen en maakt lichamelijk af wat destijds niet gebeurd is.
Hierbij maak ik vaak gebruik van brainspotting (zie kopje brainspotting)
Als er sprake is van ernstig trauma is het nodig om gespecialiseerde GGZ aan te vragen bij de huisarts. Als ik inschat dat dit aan de orde is, zal ik altijd doorverwijzen.